dijous, 11 d’abril del 2019

LA MIXERANGA




 LA MUIXERANGA



La muixeranga és el nom que reben les construccions de torres humanes al Paìs Valencià. Són construccions que poden arribar fins a sis alçades, es a dir, sis pisos de persones. Quan es construeixen sonen les dolçaines i tabals tocant la cançó que rep el mateix nom.
És fan figures molt variades Van començar fent-se al segle XVI per gent disfressada o vestida de manera ridícula que participaven en festes per a animar-les. Es van popularitzar al segle XVIII com «el Ball dels Valencians», i van aplegar a Catalunya a on van rebre el nom de Castells en el que es van consolidar i evolucionar allí. Aleshores, el origen dels Castells son les Muixerangues valencianes.
La Muixeranga més important és la Muixeranga d’Almesí, declarada Patrimoni Inmaterial de la Humitat en 2011, però n’hi han agrupacions muixerangueres per tot el nostre territori:Peníscola, Vinaròs, Titaigües, la Safor, el Forcall, Xiva, l’Alcúdia...



LA CONLLOGA MUIXERANGA DE CASTELLÓ

Feia anys anava a veure a la Conlloga actuar en la trobada de muixerangues que fan a Magdalena. M’agradava molt vore les construccions que feien, però em donava por que la xiqueta/xiquet que pujava es caigués. Una vegada una xiqueta es va caure de cinc altures, però no li va passar res, menys mal. Si m’hagueren dit d’anar eixe dia a provar, haguera dit que ni loca!!!


Fa uns mesos, una amiga de ma mare que participava en la Conlloga em va dir si volia anar a provar, i sense pensar li vaig dir que si... i en divendres vaig anar molt nerviosa amb molta por. El primer que li vaig dir a la monitora dels xiquets és que no volia pujar damunt de ningú. Ella em va preguntar per a que anava si no volia pujar a ningú, i jo li vaig dir que per a que em pujaren a mi!!! Però una estona després em van preguntar si volia provar a pujar a una persona, i em vaig decidir a fer-ho. Vaig pujar, i encara que em va donar un poquet de por, em va agradar molt i vaig repetir moltes vegades; i des de aleshores vaig tots els divendres als assajos i faig figures i pinets en les actuacions de la Conlloga.
Assaig de la xicalla de la Conlloga al cau on assagem els divendres. Mos ho passem molt bé, i he fet molts amics nous.
La meua primera actuació fent un pilar de tres, que nerviosa estave!


Actuació el dia de la commemoració de les Normes de Castelló. Els meus companys i jo fent pilars en l’entrada a plaça.


La meua primera trobada sent membre de la Conlloga Muixeranga de Castelló